SAJTÓKÖZLEMÉNY

ÚJ CIROK SZÜLŐI VONALAK ELŐÁLLÍTÁSA MOLEKULÁRIS TECHNOLÓGIÁVAL.

Az Alfaseed Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2019. decemberében 189 031 200 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a 2019-1.1.1-PIACI-KFI kódszámú, Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása konstrukció keretében.

A projekt keretén belül első sorban a cég genetikai bázisának fenotipusos, genetikai illetve marker térképezése történik majd meg. Ebben a folyamatban olyan egyedi információkat tudunk meg a rendelkezésre álló genetikai alapanyagokról és hibridekről, mely a későbbi célzott nemesítési eljárást gyorsítja, segíti. A projekt ezen szakaszának célja az, hogy a rendelkezésre álló genetikai alapok teljes genom információját feltárjuk, a gén-pool specifikus markereket megtaláljuk, biztosítva ezzel a célzott és hatékony keresztezéseket.

A projekt keretében elvégzett kutatások eredményeként, olyan új cirok szülői vonalak és/vagy hibridekjönnek létre, melyek beltartalmi értékei és környezeti alkalmazkodóképességei a piacon található standard versenytársakéhoz képest szignifikánsan magasabb. Ezen vonalak/fajták/hibridek termesztésével elérhetővé válik, hogy a szudánifüvek (és cirokfélékkel alkotott fajhibridjeik) egymenetes technológiával (azonnal direkt silózva, silótérbe betöltve) megfelelő szárazanyagtartalom mellett kerülhetnek betakarításra. Az ezt a technológiát alkalmazó termelők, pénzt és időt spórolnak meg, valamint a kevesebb károsanyag kibocsájtás miatt a környezeti terhelésük is alacsonyabb lesz.

Az elkészült vonalakból a projekt tervei szerint keresztezéssel hibrid növényeket hozunk létre, melyeket teljesítmény- megkülönböztethetőség-, egyöntetűség-, és állóképességi vizsgálatnak vetünk alá. A létrejövő hibridek,a regisztrációjukat követően kerülnek bevezetésre a piacaikra. A létrejött hibridek, a megfelelő piaci bevezetést követően,az Európai Unióban 5-7000 hektáros piaci potenciállal rendelkeznek majd.

A projekt megvalósítását 2020. április hónapban megkezdtük, várható befejezés 2023. márciusára datálható.

További információ kérhető:
Dr. Fazekas Miklós, sajtóreferens
info@alfaseed.hu