SAJTÓKÖZLEMÉNY

SZÉLES ÖKOLÓGIAI ADOTTSÁGOKHOZ ALKALMAZKODÓ CIROK HIBRIDEK ELŐÁLLÍTÁSA

Az Alfaseed Kft. 2016. augusztus 25-én 53,31 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázati felhíváson a Széchenyi 2020 program keretében. Az 53 millió forintot meghaladó fejlesztés segítségével, a vállalkozásnál egy jelentős kutatás-fejlesztési munka valósulhatott meg.

Az Alfaseed Kft. egy 2005-óta sikeresen működő vállalkozás, melynek fő tevékenysége a cég kutatási fejlesztési bázisán alapszik. A vállalkozás az alapítása óta folytat K+F tevékenységet, fő feladatának tekinti elsősorban a takarmánynövények és biomassza növények nemesítését, új fajták előállítását, a fajtafenntartást és a szaporítást.
Jelen projekt célja olyan új – a gyorsuló klíma változás hatásait toleráló – növényfajták, szülői vonalak és azok hibridjeinek előállítása, elterjesztése, melyek jelentősen növelik a takarmány ellátás biztonságát és fenntarthatóságát.
A cél elérése érdekében az elmúlt évtizedben a vállalkozás már jelentős műszaki fejlesztést hajtott végre és jelentős összeget fordított a K+F tevékenységben résztvevők képzésére. A fentiek eredményeként a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a kft-ben végzett munkát már 2014-ben határozatban saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősítette (KF1400029/8). A cég nemesítési programjai jelentős részben a cirokfélékre (szemescirok, silócirok, szudánifű) fókuszálnak.
A projekt keretén belül olyan új szülői vonalak, nemesítési alapanyagok és/vagy ezek hibridjei kerültek előállításra hagyományos és biotechnológiai módszerekkel melyek szárazságtűrése, tenyészideje, vigorja illetve beltartalmi értékei megkülönböztethetőek a konkurens vonalaktól/hibridektől.

A projektről bővebb információt a www.alfaseed.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Dr. Fazekas Miklós, sajtóreferens
info@alfaseed.hu